Wat is mindfulness

Mindfulness betekent: aandachtig of opmerkzaam zijn.

In het dagelijks leven handelen we vaak op de automatische piloot. Terwijl je met je handen aan het koken bent, kun je met je hoofd heel ergens anders zijn. Je bent er niet helemaal bij. Er gebeurt van alles in en om je heen, maar je merkt het niet op. Je wordt door je gedachten, zorgen of plannen in beslag genomen. Je denkt ondertussen aan de collega, die zo onaardig deed of aan het project dat af moet. Je merkt niet dat je hart sneller klopt en je spieren verkrampen bij de gedachte dat het nooit gaat lukken! Je bent aan het doen en je draaft maar door. Dat vraagt veel energie, omdat je niet gefocust bent. Dat geeft stress. Je gaat je meer en meer gespannen voelen en je kunt uiteindelijk nog maar moeilijk in slaap komen.

Als je dit op één of andere manier herkent, kan Mindfulness je helpen daar verandering in te brengen. Met Mindfulness word je bewust van je gedachten, gevoelens en reactiepatronen. Je leert stap voor stap te zijn in plaats van te doen.

Met praktische oefeningen die je in het dagelijks leven kunt inpassen, leer je met aandacht aanwezig te zijn in het moment en te zijn met wat er is. Dat hoeft niet de hele dag, maar van tijd tot tijd kun je even pauze nemen, je zintuigen laten spreken en opmerken welke gedachten en emoties er zijn. Een moment niet oordelen of analyseren, niet iets willen veranderen of ergens naar streven. Op die manier kun je ontdekken wie je echt bent en wat je nodig hebt om meer ontspanning in je leven te brengen.